Tillbaka på jobbet?

T

Semestern är slut, barnen är lämnade på dagis och jag sitter i mitt arbetsrum med hösten framför mig. Jösses, vad här är stökigt! Min f d chef frågade mig en gång under ett medarbetarsamtal varför min arbetsplats var belamrad med saker i sådan oordning. I din värld ja, sa jag. I min värld råder ordning på hög nivå. De gånger jag var hemma sjuk och kollegorna ringde och frågade efter något kunde jag i feberfrossa och yrvaket tillstånd solklart svara: andra högen, tredje hyllan, fjärde mappen underifrån.

Det har alltid stört mig att det är en viss sorts ordning som gäller och att min ordning (oordning i andras ögon) avviker från denna oskrivna lag om hur ordning SKA vara. Det är inte så att ett rörigt yttre är lika med ett rörigt inre. Det kanske till och med är så att det är tvärt om.

Men inte enligt feng shui… då får mitt arbetsrum underkänt (fast jag är nöjd med min hylla, den ser väl ordningsam ut! Trixet är att införskaffa många lådor i samma färg och trycka ner grejer i, var noga med att märka lådorna…)

En bra arbetsplats är trivsam, det känner du när du kliver innanför dörren. En bra arbetsplats har bra belysning, gärna nära ett fönster så att dagsljuset används. Du måste kunna variera arbetsställning. Höj. och sänkbart bord eller en bekväm fåtölj. Rejält med avlastningsyta, inspirerande bilder och många lådor. Sådant du använder ofta ska vara lättillgängligt. Många starka färger och mycket mönster gör dig trött om du vistas bland dem hela dagarna, det kan till och med försvåra koncentrationen (för vuxna, inte för barn). Neutral färgskala som grund är att föredra, kanske kryddat med en aning färg eller mönster. Enligt hur färger påverkar oss passar gult, grönt och grått bäst in i en arbetsmiljö. De förknippas med bl a utveckling, tillväxt, balans, klarsynthet, glädje, fokus, koncentration och slutligen ordning och reda (ve och fasa).

Några fina och personliga arbetsplatser:

Carouschka Streijffert

Ikeas fläktskåp till vänster, montera luckan upp och ner så att du kan öppna den uppifrån.

1 comment

By Malin Jisander
Follow on Bloglovin