Inreda sovrum – hur tänker inredaren?

I

Just nu håller jag på att inreda ett sovrum. Även om det är ett rum med en tydlig funktion så finns det mycket att tänka på och flera val att ta ställning till. Jag brukar börja med att göra upp en tydlig riktning – vilken känsla vill kunden ha i sitt sovrum? Det kan t ex vara en ombonad, luftig, sval, ljus eller varm känsla. Sedan försöker jag ringa in en stil att utgå från: romantisk, modern, sofistikerad, bohem, shabby chic, minimalistisk…

Nästa utgångspunkt är vilka möbler man har att utgå från – eller ska kanske allt köpas nytt? Befintliga möbler, deras material och form, sätter så klart prägel på hela rummet. Men, man kan trolla med färg och material. Eller så låter man det smälta in i det nya. Materialval är även färgval, sängbord i ek, vita eller svarta gör skillnad.

Tidigt i processen sätter jag färgpaletten. Jag brukar börja med de dominerande ytorna som vägg, sänggavel, sängkappa och sängbord. Ska de vara samma färg i olika nyans, eller olika färg i samma ljusstyrka? Skarpa eller dova? Vad harmonierar med vald stil och befintliga möbler? Därefter är det ett sant nöje att krydda med accenter, först gardiner, mattor, överkast och sedan lakan, dekorationskuddar, lampor, ramar… Jag avslutar gärna med en fåtölj eller pall i ett favorittyg eller -stil. Det får gärna bryta färgmässigt eller stilmässigt – gärna något ärvt eller fyndat.

Allra sist kommer ”pyntet”, eller rättare sagt – platserna för pyntet: jag förbereder och föreslår ytor – val av pynt är högst personligt och kan variera över tid och humör. Man pryder bäst själv sina rum med saker man gillar och mår bra av. Det kan vara en liten guldelefant för någon och ett miniatyrslott för någon annan.

Några favoriter:

linne_lakan2 nattduksbord_stylat14 Bäddalinne_lakan3romantiskt_sovrum8 20130114-150115 sanggavel_sovrum   nattduksbord_stylat linne_lakan7

Bilkällor: skönahem, homedecored.com

 

Add comment

By Malin Jisander
Follow on Bloglovin