Personlig stil – intervju

P

I början på höstterminen så brukar jag bli kontaktad av inredningsstuderande för en intervju till deras uppsats. I år handlade det om personlig stil (frågor ställda av Julia Lindqvist):

Vad jobbar du som?
Jag jobbar som inredare, e-butiksinnehavare och lärare.

Vad anser du om att inreda efter sin personliga stil?
Självklart ska man inreda efter sin egen stil. Det ger personliga mijlöer och är också ofta det säkraste kortet för att man ska trivas hemma.

Om du skulle inreda ditt eget vardagsrum, skulle du då gå efter vad som är modernt, Vad som är mest praktiskt, eller efter din stil?
Jag går aldrig efter vad som är modernt. Trender är kul att läsa om, men inte att följa. De kan vara inspirerande på det sättet att man plockar in något litet, nästan omedvetet, eftersom man ofta av tidningar och butiker bombaderas av trender. Jag inreder med min egen stil och efter vad som är praktiskt, som tex avtagbart tyg på soffan eftersom jag har småbarn.

I vilket rum anser du att det är viktigast att inreda efter sin egen stil och smak?
Alla rum. Men om jag måste välja ett så väljer jag hallen, eftersom det är det första rum som möter dig och besökare. På andra plats kommer sovrummet, där spenderar man mycket viktig tid.

Finns det någon stil som du inte tycker att man inte ska använda i samband med inredning?
Nej, alla stilar är ”tillåtna”. Smaken är som bekant som baken, och visst finns det stilar som jag personligen inte skulle välja…
I offentliga miljöer är det dock en annan sak. Miljöer och deras inredning talar till oss och påverkar oss. Med noggrant vald inredning kan du välja vilka signaler ditt företag sänder ut och hur dina kunder uppfattar det.

Vad tror du är vanligast, att inreda efter sin smak eller efter vad andra tycker?
Svår fråga. Jag tror nog, och hoppas, att det är vanligast att man inreder efter sin egen smak. Sedan tror jag att det är väldigt många som har svårt att komponera ett hem så att den stämmer med den smak som själv uppfattar att man har. Då kan man få hjälp av en inredare! Det tråkigaste jag vet är ett trendmedvetet inrett hem fullt med designmöbler. Då ser jag hellre bulliga skinnsoffor och ryschpyschgardiner. Eller, nä…

Kan man skapa och göra eget till inredning?
Absolut! De mest intressanta hemmen är ofta de som skapats av kreativa människor. Inredningstidingar och nätet kryllar av praktiska tips på möbler och annat som du kan skapa själv:  sittbänkar, bokhyllor, väggdekorationer, sänggavlar, kuddar…

Tycker du att inredningen i ett rum borde hänga ihop med resten av huset/lägenheten?
Hemma hos mig gör det det, och det är ofta helheten i ett hem som jag hjälper människor att hitta. Personligen gillar jag när färger binder ihop ett hem, stil på möbler kan variera utan att det stör.

 Personligt:Bild via swastana.com

Add comment

By Malin Jisander
Follow on Bloglovin