Min dotter har aldrig bett om rosa

M

Jag vill ha ett rosa golv, mamma. Nä, det har hon aldrig sagt. Hon kan däremot ha sagt: Jag vill inte ha ett rosa golv, mamma. Men då var det redan målat.

Hon har aldrig bett om rosa – någon gång, på någonting.

Det är jag. Rosa golv och rosa vägg – så varmt och glatt ihop, kunde inte motstå det. Minns ni på 80-talet då det var en självklar sanning att rött och rosa skär sig? Jag minns att jag riktigt kunde se och känna med en rysning att de verkligen skar sig.

Men det vet vi ju nu att de inte gör. Och hur har de någonsin kunnat? Rött och rosa har ju samma ursprung – de hör ihop, enligt naturens färglag.

Och enligt traditionen från 40-talet gäller människans färglag att flickor ska ha rosa och pojkar blått. När det gäller stigmatiserande genustänk och pojkars och flickors lika värde har färg väldigt liten betydelse, om någon alls.

Så jag njuter ett tag till av min dotters rosa golv och röda vägg. För när hon får sin vilja igenom ska väggen målas svart och golvet blått.

IMG_3459 IMG_3531IMG_3470IMG_3457IMG_3643Foto Malin Jisander

Add comment

Follow on Bloglovin