IKEAs NIPPRIG – vårnyhet 2015

I

Ikea kan. De bygger berättelser kring sina kollektioner och får dem att betyda något: människorna, platserna, materialet, tillverkandet och processen – det är intressant och det fastnar.

Vårnyheter heter NIPPRIG och är ett samarbete mellan svensk design och vietnamesiskt och indonesiskt traditionellt hantverk. Kollektionen är gjord av naturmaterial som vattenhyacint, rotting, bambu och bananblad. Ikeadesigner Nike Karlsson berättar att materialet påverkar formen på möblerna och därmed är naturen med och bestämmer designen. Som designer får man då ta ett steg tillbaka och låta materialen bestämma. Tilltalande, måste jag säga. Nike berättar: Det är materialet som gör att den här möbeln ser ut som den gör. Formerna måste vara runda, inte raka, och man måste tänka i böjda linjer.” På plats har Nike följt processen och arbetat tillsammans med lokala hantverkare.

Och jag måste säga att resultatet blivit fantastiskt. Klassiska former som påminner en del om några klassiker, men inte desto mindre välkommet. Det känns som om några av NIPPRIGmöblerna har saknats. Så, välkomna! Ser fram emot att provsitta och hoppas att de är bekväma. Hela kollektionen kan du se här.

Några favoriter:

nipprig_fåtöljnipprig_stolbordnipprig_mattor nipprig_skarmvaggPressbilder från Ikea

Den 27 mars kan man börja handla. Nipprig är en tillfällig kollektion – först till kvarn…

 

Add comment

By Malin Jisander
Follow on Bloglovin