Hur får man det ombonat hemma? Mitt nya kök.

H

Hur får man det ombonat? Det är en av de vanligaste frågor jag får. Jag brukar svara: färg, material, former, belysning, personliga detaljer, funktion och röd tråd – alltså i princip allt. När ett rum inte har harmoni känns det och när man lyckats uppnå det så är skillnaden tydlig – och det är bara personerna som lever i rummet som vet när det känns rätt.

Vårt nya kök domineras av svart och vitt med många fyrkanter i form skåp, lådor, köksbord och kakel. Väggar, golv och de flesta lyckor är vita, medan bänk, ho, vitvaror och några skåp är svarta. För att skapa värme och en personlig känsla bland kontrastfärgerna och de vassa kanterna har jag:

FÄRG
Plockat in min favoritfärg turkos (för att favoritfärger gör oss glada) och orange, som är en dundervarm färg och som påverkar atmosfären i ett rum även med en liten klick.

MATERIAL
En fårskinnspläd, skärbräda i trä, trämöbler och kryddor i krukor mjukar upp glasluckor och kakelvägg. Kakel med struktur mot släta luckor skapar liv.

FORM
Rundade stolar, bänkskiva med rundad kant, välvd blandare, fläkt med mjuka former, öppna skåp och hyllor med runda detaljer (fat, muggar, krukor, burkar, tillbringare…).

BELYSNING
Dimbara spots i tak, skåp och under skåp, stearinljus på flera platser, ljusslingor nedtryckta i skålar och lampa i fönstret.

PERSONLIGA DETALJER
Fototapeten på barnen på en för oss betydelsefull plats ger oss något härligt att fästa blicken på och skapar balans och bra motvikt till den svarta bänkskivan och de svarta skåpen som möblerar väggarna. Öppna hyllor och skåp lämnar plats för favoritsaker som går att byta ut efter årstid och humör.

FUNKTION
Om en inredning är ett hinder för smidig funktion så är min övertygelse att man inte trivs. Vi rostar bröd och gör smoothies varje morgon, de apparaterna måste ha en plats så att de alltid kan stå framme. Ett av mina inredningsmotton är:  en bekväm sittplats i varje rum. I mitt kök innebär det en pinnafåtölj med sittdyna och fårskinn – en av husets favoritplatser. Naturligt ingår här vitvaror som funkar enligt ens behov, gott om plats för köksprylar och lättillgänglighet till sådant som används ofta.

RÖD TRÅD
Jag gillar när färger ”pratar med varandra” – som de turkosa stolarna och den orange kokboken som kommer igen i fototapeten. Och så gillar jag att de svart- och vitrutiga golven i intilliggande hall och korridor knyter ihop rummen med sina gemensamma färger. Sen behöver man inte gå så långt som jag, Malin alias Fru Megamatch.

 
  

  
  
  
img_2949.jpegFoto Malin Jisander

Add comment

By Malin Jisander
Follow on Bloglovin