Emaljerad gjutjärnsgryta och bakelit

E

Vi hade 17 pers på middag häromdagen. Jag strimlade kyckling som aldrig förr och stekte i hundra omgångar, kändes det som. När det sedan var dags för stora mängder creme fraish och grädde i den redan fulla kastrullen, sprang jag rundor i köket, slet upp köksskåp och rafsade runt bland en ytterst mager grytsamling. Vad rotar du efter? Hörde jag någon fråga. Det är uselt! Uselt! Vårt kastrullbestånd var färdigt för tippen 1998, väste jag tillbaka. Och den största rymmer ett halvt blomkålshuvud! Ja men, mormors emaljerade gjutjärnsgryta på 10 liter då? Står inte den i källaren?

Den dagen serverade jag ur svärmormor Gretas granna emaljerade gryta och gästerna åt med svärfarmor Esters bakelitbestick som hon vann på bingo 1970. Kommer osökt att tänka på alla underbara loppisar på Österlen som snart öppnar… Där kan man fynda emaljerat!

Emaljerade kärl konkurrerades ut av plast, som invaderade våra hem efter andra världskriget. 1935 tillverkade Kockums emaljfabrik dessa vackra kärl (bilder via Antikvärlen, foto Per Myrehed):

20120501-220300.jpg

20120501-220308.jpg

20120501-220317.jpg

20120501-220325.jpg

20120501-220332.jpg
Man kan också köpa en ny, Le Creuset 8,4 liter 2695 kr:

20120501-221202.jpg

Bakelitbestick:20120501-223226.jpg

Gense Focus de Lux bestick från 50-talet, i nyproduktion. Utsett i New York Times som en av de mest hundra väldesignade produkterna i modern tid. Köp på besticket.se, 2.199 kr för 8 personer:20120501-225038.jpg

Add comment

Follow on Bloglovin