Att färgsätta

A

Det här med färgsättning är inte lätt. Det finns några riktlinjer att följa, men oftast är det bästa att rita och måla upp på ett papper, klippa ut soffor i flera färger och testa olika alternativ. Annars kan man testa färgprincipen 60-30-10: 60% är den dominanta färgen; 30% underdominant; 10% accentfärg. Enligt färgexperterna en gyllene regel för att uppnå färgharmoni. I t ex ett kök skulle detta innebära att väggarna har en färgskala (60%), skåp och möbler i en annan färgskala (30%) och övriga (10%) som tavlor, kuddar, handdukar. Håll dig alltså till tre färger, fler ger lätt ett rörigt intryck.

60 – 30 – 10 – regeln. Foto: Anna BeaudryHär kontrasterar varma och kalla färger. Foto: Olympic Paint

Här har man använt sig av komplementfärger, de två färger som är mitt emot varandra i färgcirkeln. T ex rött/grönt, gult/lila och blått/orange. Foto: Jeff Andrews. Analoga färger är de som sitter nära varandra i färgcikeln, t ex gult och orange.

Lycka till med färgsättningen, tveka inte att maila om du behöver hjälp på traven! Och vill du ha lite roligt har jag ett tips: Alcro färgsättningsprogram.

1 comment

  • Hej Malin, skall färgsätta vårt vardagsrum men känner mig lite osäker, vi har en sandfärgad 3-soffa, och en sandfärgad fåtölj som hör till soffan. Vi har också en Delta-fåtölj med trädetaljerna i ek och pälsen i ljus nougat/sandfärg. Soffbord i ek och matbord plus stolar i ek. Gardinerna är äggskalsvita samt 4 kuddar i samma färg. Matsalsstolarna har dovt gröna sitsar, ganska ”anonyma”, dvs de gör inget större intryck. Vi skall köpa matta, kuddar och lite löpare, tavlor m.m. Hur skall vi få till det så det blir snyggt….vi gillar lite dova jordfärger men vill gärna ha lite färg som ”sticker ut” – 10%:arn om man säger så. Det känns som om vi idag bara har 60% färgen! Har du några tips?
    PS: jag gillar verkligen din blogg och kollar ofta in här!

    Med vänlig hälsning

    Gunilla

Follow on Bloglovin